субота, 25 квітня 2020 р.

Родина Цибулеві.

Цибуля — цінна овочева рослина. Налічується близько 400 видів цибулі (цибуля ріпчаста, цибуля-слизун, цибуля-шалот, часник, цибуля-батун, цибуля-порей, цибуля багатоярусна, шніт-цибуля). Їх батьківщина — Китай та Середня Азія.
Цибуля ріпчаста — одна із найважливіших овочевих культур. Підземна частина рослини — видозмінений пагін — цибулина, від якої вниз відходять додаткові корені, а вгору підіймається листя та квітконосне стебло. Квітки цибулі зібрані у кулясте суцвіття, плід — коробочка.
Розмножують її спочатку насінням: у перший рік утворюються невеликі цибулини («сіянки»); у другий рік при їх посадці виходять великі цибулини («ріпка»), у третій рік з висаджених великих цибулин виростає цибуля, яка утворює квітконоси. У деяких сортів ріпчастої цибулі під час росту і розвитку замість старої цибулини утворюється 2-5 нових цибулин. Цибулю таких сортів розмножують вегетативно.
У цибулі містяться вітаміни В і С. Запах і смак цибулі обумовлені ефірним цибульним маслом і цукрами.
Onion2.jpg
Цибуля батун — багаторічна рослина родом з Китаю. В їжу використовують тільки її листя. За літо їх можна зрізати 3-4 рази.
батун2.jpg
Цибулини часника складаються з дрібних цибулин діток («зубків») і містять дуже багато необхідних людині органічних речовин, у тому числі вітамін С та ефірну олію, яка має бактерицидну дію. Листя часнику плоскі, лінійні. Квітки у нього білі, але утворюються рідко. Зазвичай замість них у суцвітті розвиваються дрібні цибулинки. Розмножують часник саджаючи «зубчики» або цибулинки.
чеснок.jpg
Із дикорослих рослин родини злакових в їжу використовують цибулю ведмежу, або черемшу, що росте у лісах Європейської частини Кавказу.
allium1_7.jpg
До рослин, що досить рідко вирощуються, але є цінною харчовою рослиною, відноситься спаржа. У їжу використовують її молоді пагони.
sparzha.jpg
Як декоративні рослини вирощують рослини з родин Амарилісових (пролісок, нарцис), Ірисових (ірис, шафран), близьких за спорідненістю до лілійних.
подснежник.jpg
Пролісок
нарцисс.jpg
Нарцис
ирис.jpg
Ірис
шафран.jpg
Шафран

Немає коментарів:

Дописати коментар